ООН призова Беларус да прекрати систематичните си репресии срещу критиците и

...
ООН призова Беларус да прекрати систематичните си репресии срещу критиците и
Коментари Харесай

ООН заговори за престъпления срещу човечеството в Беларус

ООН прикани Беларус да приключи " систематичните си репресии "  срещу критиците и неотложно да освободи арестуваните по политически аргументи, оповестява " Асошиейтед прес ".

Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк съобщи, че някои от тези нарушавания може да се равняват на престъпления против човечеството.

Изявлението му идва, откакто неговата работа разгласява нов отчет за нарушавания на интернационалното право в страната, като незаконни убийства, изтезания, полово принуждение и отнемане от правото на независимост на изложение и сдружаване. Документът се основава на изявленията с над 200 потърпевши и очевидци и други източници.

" Нашият отчет обрисува една неприемлива картина на безнаказаност и съвсем цялостно заличаване на гражданското пространство и главните свободи в Беларус ", уточни Тюрк и настоя държавното управление в Минск да приключи " всеобщите репресии " и да извърши независимо следствие.

Критиците на режима показват, че натискът продължава, а във вторник бранители на правата в Беларус сигнализираха за нова тежка принуда против несъгласието от страна на властническото държавно управление, при която над 100 души са били арестувани за една седмица.

По данни на " Вясна " - най-старата и най-известна правозащитна организация в Беларус, управляващите са атакували опозиционни деятели, публицисти, медицински служащи, членове на спортни клубове по пукотевица и хора, работещи с дронове.

В отчета на Организация на обединените нации се посочват побоищата на хиляди мирни протестиращи през август 2020 г. - най-големите демонстрации, провеждани в миналото в страната - след противоречивите избори, които на които президентът Александър Лукашенко получи още един мандат.

Отчита се, че над дузина законодателни промени, признати през последните две години, са ориентирани към политически деятели и съперници, като в момента близо 1500 души са арестувани по " политически стимулирани обвинявания ". Близо 800 неправителствени групи са били закрити от предишния месец.

Лукашенко - дълготраен съдружник на съветския президент Владимир Путин, който поддържа съветската инвазия в Украйна, ръководи с твърда ръка някогашната руска страна от 1994 година насам.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР